Huvitavat

Kuidas jäätist valmistatakse

Jäätis on suure toiteväärtusega, organismi poolt hästi omastatav toiduaine, mida valmistatakse spetsiaalsete segude üheaegsel vahustamisel ja külmutamisel. Jäätise tootmise tehnoloogia koosneb kahest põhilisest etapist: jäätisesegu valmistamine ja sellest segust jäätise tootmine.

Segu valmistamine koosneb seitsmest erinevast etapist, alates tooraine vastuvõtmisest kuni jäätisesegu säilitamiseni tootmise alustamiseks:

1. tooraine vastuvõtt,
2. tooraine ettevalmistamine,
3. jäätisesegu valmistamine ehk toorainete doseerimine ja segamine, ehk õigete toorainekoguste kaalumine ja segamine spetsiaalses mahutis.
4. jäätisesegu pastöriseerimine ehk kuumtöötlemine,
5. jäätisesegu homogeniseerimine ehk suure rõhuga piimarasva kuulikeste purustamine
6. jäätisesegu jahutamine,
7. jäätisesegu säilitamine kuni tootmisprotsessi alguseni.

Jäätisesegust jäätise tootmiseks on vaja läbida järgmised etapid

1. jäätisesegu friseerimine ehk teisiti öeldes jäätisesegu üheaegne vahustamine ja külmutamine jäätise saamiseks,
2. jäätisele lisandite lisamine- näiteks keedis, šokolaad vm,
3. jäätise doseerimine ehk teisiti öeldes ka annustamine või portsjoni määramine
4. jäätise kalestamine ehk külmutamine,
5. jäätise pakendamine,
6. jäätise ladustamine.

Alljärgnevalt on toodud jäätise tootmise skeem

1. Koostisainete kaalumine ja segamine

2. Pastöriseerimine. Homogeniseerimine. Jahutamine

3. Säilitamine < 4 °C (> 4 tundi)

4. Friseerimine (–3 °C –6 °C)

5. Lisandid (keedis, rosin, pähkel jne)

6. Doseerimine

7. Kalestamine (- 40 °C)

8. Pakkimine

9. Ladustamine külmhoones (- 24 °C)

Jäätise pakendamine, doseerimine ja vormimine

Jäätist võib doseerida vahvlitopsidesse, vahvlituutudesse, erineva suuruse ja kujuga plastik- ja kartongkarpidesse. Pulgajäätise tootmiseks doseeritake jäätisemass plaatidele või jäätisevormidesse. Peale doseerimist suunatakse jäätised külmutustunnelisse kalestamisele. Pärast jäätise kalestamist tooted pakendatkse kas üksik- või hulgipakenditesse. Pulgajäätised võib enne pakendamist kasta glasuuri. Jäätise tootmises kasutatakse erinevate maitsete ja lisanditega glasuure. Populaarseimad neist on kindlasti šokolaadi- ja erinevad marjamaitselised glasuurid.

Jäätise säilitamine ja ladustamine

Peale jäätise pakendamist hulgipakenditesse, saadetakse valmistoodang hoiustamiseks külmlattu, kus seda säilitatakse –24 °C juures. Balbiino jäätise tootmisel ja ladustamisel on kindlustatud katkematu külmaahel.