ONU ESKIMO JÄÄTIS täidab kõiki uue aja ootusi

Teele Teder Balbiino

Tekst: Toitumisnõustaja Teele Teder

 
 

Kuidas valida jäätist, kui letid on nii lookas, et silme eest läheb kirjuks?
Toitumisnõustaja Teele Teder soovitab lähtuda kolmest kriteeriumist:
suurepärasest maitsest ning enda ja planeedi tervisest.

Igas riigis on oma maitse-eelistused. See, mis tundub parim näiteks Portugalis, ei ole seda Eestis. Miks? Sest me oleme harjunud millegi muuga. Maitse-eelistused kujunevad välja juba lapsepõlves ning maitse, mis on meile harjumuspärane ning viib meid oma nüanssidega tagasi lapsepõlve, on see, mida alateadlikult eelistame ja otsime. Seepärast ongi kindla peale minek just kodumaine jäätis. Evald Rooma vanade retseptide järgi valmistatud Onu Eskimo koorejäätised on saatnud meid põlvest põlve ja ühtmoodi armsad nii vanaemale kui ka lapselapsele. Kuna oleme selle jäätisega põlvkondade kaupa üles kasvanud, on sellega tuttavad ka meie kõhubakterid, tänu millele on meil seda lihtsam seedida.

Balbiino Onu Eskimo

Koore kasulikkus

Kahtlaste koostisosade asemel tasub eelistada ehtsat koorejäätist. Kuna meie organismil võtab makrotoitainetest just rasvade seedimine kõige enam aega, hoiab see ka kõhu kauem täis. Kui toidukorrani on veel palju aega, on see väga hea amps. Pealegi tasakaalustab rasv jäätise suhkrusisaldust, aidates veresuhkrul sellega paremini toime tulla. Üha enam liiguvad toitumistrendid selles suunas, et piimatoodete puhul soovitatakse valida kõrgema rasvasisaldusega tooteid. Piimarasv on kasulik, kuna selles on palju organismile vajalikke rasvhappeid.

Vältida tasub jäätiseid, mille koostisosade nimekirjas on osaliselt hüdrogeenitud rasv.

Ehtsast koorest tehtud jäätise kasuks räägib ka asjaolu, et see on magustoit, mis annab meile väga palju kasulikke aineid. Piimakoores on üle saja keemilise ühendi ja ennekõike peetakse seda heaks kaltsiumiallikaks. Veel olulisem on, et piimakoor sisaldab kõiki organismile vajalikke aminohappeid, olles meie nahale, luudele ja juustele väga heaks alusmaterjaliks. Taimsete piimadega võrreldes on ehtne piim valgurikkam ja valke on meile väga vaja. Vee järel on valgud teine mahukas komponent organismis, moodustades kehast ligi 20%. Iga rakk sisaldab valke. Immuunsüsteem ja vereringe on vaid mõni funktsioon, mille eest võime valkudele tänulikud olla.

Veel saame koorejäätisest kaaliumit ja B12-vitamiini. Koorest leiab ka meie luudele ja üldisele tervisele väga vajalikke vitamiine, nagu kaltsium, tsink, K-vitamiin ja mangaan. Tasub teada sedagi, et koores leidub piimatoodetest kõige enam meie piirkonnas hädavajalikku D-vitamiini. Suve lõpuks on 75% eestlastest just selle vitamiini defitsiit.

Maailmaparandajate valik

Enam ei ole tarvis ainult enda tervise eest hoolitseda, vaid meie tähelepanu vajab ka planeet. Seega on keskkonnasäästlikkus kolmas oluline eesmärk, mida jäätis peab tänapäeval täitma. Tarbija peaks siinkohal vaatama, et tootel oleks võimalikult lühike tarneahel. Nii saab vähendada tunduvalt oma ökoloogilist jalajälge. Ainus viis selleks on eelistada kodumaist tootjat. Veelgi suurema sammu keskkonna heaks saab teha siis, kui eelistada jäätiseid, mille tootmine on samuti keskkonnasäästlik ja mille pakendid on ümber töötatavad.

Eestis on õnneks selline tootja olemas. Balbiino kasutab E-Piima farmidest pärit piima. Seal hoolitsetakse loomade heaolu ja farmi keskkonna eest. Piim pärineb väikese süsinikujalajäljega farmidest, sest sööta ei transpordita välismaalt, vaid kasvatatakse kohapeal. Balbiino on Läänemere ja Skandinaavia piirkonnas esimene jäätisetootja, kes kasutab unikaalset pakendit, millest 50% on valmistatud taaskasutatud materjalidest. Tänu sellele jätab Onu Eskimo jäätisepakend maailma poole väiksema jälje.

Kui hoolid jäätist valides nii endast kui ka keskkonnast ega soovi teha allahindlusi suurepärase maitse pealt, siis sobivad Onu Eskimo jäätised suurepäraselt sinu selle suve valikuks. Naudi kerge südamega!