M

Jõulutäheke soolakaramelli ja pähklitega

10

37 min

Vaja läheb:

2 x 500 g Härmavilja Kodust lehttaigent (seda rullis varianti)
125 g Kreeka pähkleid
1 muna määrimiseks

Soolakaramell:
100 g fariinsuhkrut
100 ml vahukoort
60 g võid
1 tl meresoola

Tee nii:

1. Valmista kõigepealt soolakaramellikreem. Selle jaoks kuumuta koore- ja suhkrusegu väikeses potis keemiseni. Lase segul tasasel tulel u 5 min podiseda. Lisa nüüd hulka ka toasoe või. Sega kuni saad ühtlase kreemi. Lõpuks maitsesta soolaga. Lase veidi jahtuda ja vala soolakaramell väikesesse purki. Lase külmkapis mõned tunnid seista, nii läheb soolakaramellikreem paksemaks.

2. Rösti Kreeka pähklid kuival pannil keskmise kuumuse juures umbes 6-7 min kuni pähklid hakkavad kergelt jumekamaks minema. Vala siis pähklid kuumalt pannilt kaussi jahtuma.

3. Rulli lehttainalehed veidi õhemaks. Kasuta u 28 cm läbimõõduga koogivormi põhja või mõnda taldrikut žabloonina ja lõika lehttainas ümmarguseks. Tee nii ka teise lahtirullitud lahttainaga. Tee kahvliga mõlema tainaringi sisse mõned augud, et tainas ahjus liiga puhevile ei kerkiks.

4. Määri ühele tainaringile 3-4 sl soolakaramellikreemi. Haki umbes 100 g röstitud pähkleid väikesteks tükkideks ja puista soolakaramellile pähklipuru. Tõsta peale teine tainaring ja suru veidi kokku.

5. Aseta nüüd täidetud tainaringide keskele ümmargune joogiklaas. Joogiklaasi all olev osa jääb lahtilõikamata. Ülejäänud osa lõika sektoriteks. Kõigepealt neljaks, siis kaheksaks ja viimaks kuueteistkümneks. Nüüd võta näppude vahele kaks sektorit, keera nendele peale kaks vinti ja näpista otsad kokku. Tee samamoodi ka ülejäänud sektoritega. Lõpuks peaks tähekesele kokku tulema kaheksa kokkukeeratud haru. Määri pealt lahtiklopitud munaga ja küpseta jõulutähekest 190 kraadises ahjus umbes 15-20 min kuni täheke on kuldpruun. Tõsta siis ahjust välja ja lase mõned minutid jahtuda. Enne serveerimist nirista veel peale veidi soolakaramelli ja puista üle pähklipuruga. Imehea!

Retsepti autor: Merilin Siimpoeg